Aurinkopaneelien teho: Kuinka paljon kWh tarvitsen?

Kuinka paljon tehoa voit odottaa aurinkopaneeleiltasi ja paljonko tehoa oikeasti tarvitaan? Tässä artikkelissa tutkimme tekijöitä, jotka vaikuttavat aurinkopaneelien tehoon, miten lasket aurinkopaneelin tehon ja miten voit maksimoida aurinkopaneelijärjestelmän tehokkuuden.

Aurinkopaneelien tehoon vaikuttavat tekijät

Yleisesti ottaen monet tekijät voivat vaikuttaa aurinkopaneelien tehoon hetkellisesti. Näitä ovat muun muassa seuraavat.

  • Sääolosuhteet: Selkeät aurinkoiset päivät tuottavat eniten energiaa, mutta aurinkopaneelit voivat silti tuottaa sähköä pilvisinä päivinäkin.
  • Itse paneelien teho ja koko: Isommat ja tehokkaammat paneelit tuottavat enemmän sähköä kuin alhaisemman hyötysuhteen pienet paneelit. Tietysti.
  • Aurinkopaneelien kulma ja suunta: Näillä on aina merkitystä. Etenkin kun elellään Suomen kaltaisessa pimeässä maassa. Onneksi aurinkopaneelien asentaja tietää miten suuntaus hoidetaan oikein.
  • Varjostus ja esteet: Puiden tai muiden rakenteiden varjost voivat vähentää merkittävästi aurinkopaneelien tehoa.
  • Huolto ja puhdistus: Likaiset tai vaurioituneet aurinkopaneelit tuottavat tietysti vähemmän virtaa kuin puhtaat, hyvin hoidetut paneelit.

Nämä vaikuttavat siihen lopulliseen ulos saaavaan tehoon. Mutta entäs sitten se aurinkopaneelien teho, joka pitää pohtia järjestelmää ostettaessa?

Aurinkopaneelin tehon laskeminen

Aurinkopaneelin tehon laskemiseksi sinun on ymmärrettävä watit, kilowatit ja kilowattitunnit. Yksi watti vastaa yhtä joulea energiaa sekunnissa, kun taas yksi kilowatti (kW) vastaa 1000 wattia. Kilowattitunnit (kWh) mittaavat ajan kuluessa käytetyn tai tuotetun energian määrää, jolloin yksi kilowattitunti vastaa yhtä kilowattia tunnin aikana käytettyä tai tuotettua tehoa.

Aurinkopaneelien tehoon vaikuttavia tekijöitä ovat aurinkopaneelien koko ja tyyppi, niiden hyötysuhde sekä sijaintisi ja sääolosuhteet. Aurinkopaneeliasentajat voivat auttaa sinua arvioimaan aurinkopaneelisi tehon näiden tekijöiden perusteella.

Aurinkopaneelien tehotarpeen arviointi

Aurinkopaneelien tehotarpeen arvioimiseksi sinun on laskettava kotisi energiankulutus ja määritettävä huipputehotarpeesi. Nämä tiedot auttavat sinua määrittämään aurinkopaneelijärjestelmäsi koon ja valitsemaan oikeantyyppiset aurinkopaneelit tarpeisiisi.

Anna aina ammattilaisen määrittää yhdessä kanssasi minkä kokoisen ja tehoisen järjestelmän tarvitset. Turha sinun on sitä itse liian kauan pohtia, kun ammattilaiset auttavat sinua.

Aurinkopaneelien tehon maksimointi

Voit maksimoida aurinkopaneelijärjestelmäsi tehon noudattamalla seuraavia vinkkejä:

  • Aurinkopaneelien oikea sijoitus ja suunta: Paneelit tulee asentaa paikkaan, joka saa suurimman mahdollisen auringonvalon, ja ne on suunnattava sijaintisi optimaaliseen suuntaan.
  • Aurinkopaneelien seurantajärjestelmien käyttö: Nämä järjestelmät voivat säätää aurinkopaneelien kulmaa ja suuntaa koko päivän ajan maksimoidakseen tehon.
  • Säännöllinen huolto ja puhdistus: Pidä aurinkopaneelisi puhtaina ja hyvässä kunnossa varmistaaksesi maksimaalisen tehon.
  • Akkuvaraston lisääminen järjestelmään: Akkuvaraston avulla voit varastoida aurinkopaneelien tuottaman ylimääräisen energian myöhempää käyttöä varten.

Yhteenveto

Aurinkopaneelien tuottaman tehon ymmärtäminen on tärkeää järjestelmän oikean koon ja tyypin valinnassa. Kun otat huomioon aurinkopaneelien tehoon vaikuttavat tekijät, laskemalla aurinkopaneelin tehon, arvioimalla tehotarpeesi ja maksimoimalla järjestelmäsi tehokkuuden, voit valjastaa auringon voiman kattamaan energiatarpeesi puhtaalla tavalla.